hétfő, szeptember 17, 2007

Sült cékla kétszer


Amikor sült cékla készül a háznál, mindig sokkal, de sokkal több gumót pakolok a tepsire, mint amennyire az adott ételhez szükség lesz. Ennek több oka van: 1. Pontosan tudom, hogy amikor megsül, akkor egy-kettő azon nyomban úgy ahogy van, joghurtba mártogatva, elfogy. 2. Megsütve, alufóliában pár napig simán eláll a hűtőben, és (szerintem) megunhatatlan. Kedvtől függően lehet még belőle saláta, püré, vagy leves. Ha pedig friss kenyeret megkenek nagyon jó minőségű, hideg vajjal, ráteszek néhány szelet sült céklát, és megsózom – na, számomra az maga a tökély.

Úgy készítem, hogy a céklagumókat megmosom, megszárítom, egyenként (vagy ha kicsik kettesével) alufóliába csomagolom őket, előtte némi olívaolajat locsolok rá. 200C-on bő 1 órán át sütöm (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb, vagy több.) Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön.

Amerikában egyébként olyan gyönyörű sárga színű, ill. rózsaszín-fehér csíkos céklaféléket láttam (és kóstoltam) pár hónapja, hogy igazán nem bánnám, ha ezek egyszer otthon is felbukkannának.

Sült cékla No 1.:
Sült cékla, felkockázva
Főtt csicseriborsó, olívaolajon, őrölt római köménnyel átpirítva
Morzsolt feta
Rukkola
Olívaolaj, só, bors
Sült cékla No.2:
Sült cékla, felszeletelve
Érett avokádó
Morzsolt fetasajt
Hámozott, sótlan pisztácia
Olívaolaj, só, bors

Céklaszezon indító tavaly, benne további receptekkel

Címkék: ,


 

 

18 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

életemben ne ettem még sült céklát, de most kedvet kaptam tőled! Üdv Bora

11:13 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én is azonnal megyek céklát sütni.

11:48 du.  
Blogger Piroska szerint...

Ime az én kedvencem!
www.epicurious.com/recipes/
food/views/1022189
(egy sorban, csak nem fért ki)
Az un. "ázsiai körte" helyett persze jó a hazai is.
Piroska

4:14 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

a sült cékla az egyik legeslegnagyobb kedvencem, valóban megunhatatlan fokhagymás-tormás joghurtba mártogatva!

8:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A hűtőben tartózkodó maradék sült céklából a tavalyi szezonban egyszer pie-t sütöttem, úgy is fenomenális volt - cékla, feta, fűszerek, kis tejfölös-tojásos massza a tésztán.

9:47 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Legjobban krémes kecskesajttal szeretem a sült céklát.
Ha látok a piacon mindig veszek, aztán egyszer csak megsül...
Üdv,
LepkePillangó

10:03 de.  
Blogger Lila Füge szerint...

tegnap este sütöttem meg az eslő célkámat. még pihen a hűtőben, de majd beszámolok...

10:18 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Megkaphatjuk a leves receptjét is?

8:43 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

na végre! milyen régóta keresek egy jó sültcékla receptet:)

1:07 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

ez istenien hangzik! :-) egyébként gratulálok a mancsos cikkeidhez!

11:27 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

named, ok, majd leírom, alapvetően nem bonyolítom túl: vajon hagymát üvegesre párolok, rá a felkockázott sült cékla, házi húslevessel felöntve, só, bors, összeturmix, pici tejszín, legvégén pici citromlé

9:23 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sült is jó és próbáljátok ki egyszer nyersen, lereszelve, tormás majonézzel.Nagyon jó!

4:48 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia,
Este 5 gumó céklából maradt kettő:-) Én csak egy kis kedvenc salátaöntetemet (oliva, szójaszósz, fokhagyma) löttyintettem rá rukkolával és némi fetával. Sütöttem egy egybe pulykamellett az lette "mellé":-)
Amúgy kérdeznék, van-e tipped. A múltkor ez a pmell omlós lett, esett széjjel, ...jó órát fólia alatt pároltam sütőben utána majd' uennyi nélküle és most száraz lett, legutóbb egyáltalán nem, pedig uazt csináltam egy különbséggel: szárnyas fűszerkeverékkel volt puhább. Lehet h van benne vmi extra húspuhító? Erre gyanakszom...
Macaroon

8:03 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Macaroon, pulykailag:így látatlanba nehéz megmondani, attól függ, milyen a hús és mekkora, de az a két óra mindenképpen elég soknak tűnik. én csirkemellett pl. 180C-on kb. 20 percig sütök.

7:43 du.  
Blogger Niki szerint...

Sosem szerettem a céklát. Aztán pár hónapja vendégségben voltam és azt tettek elém, sülten, fetával, pisztáciával. Mennyei volt. Kiderült, a háziasszony a te blogodon találta a receptet. Azóta már magam is kipróbáltam és minden ismerősömnek ajánlgatom. Köszönöm!

1:05 du.  
Blogger TavasziVirág szerint...

Kedves Zsófi!
A hétvégén kerti grillparty-ra megyünk és szeretnék egy kis salátát is vinni. Én is nagy céklarajongó vagyok, de soha nem csináltam még salátát belőle. Egy (lehet, hogy) buta kérdésem lenne: ezek az ételek finomabbak sült céklából vagy jó az is, amit vákumcsomagban árulnak (natur)? Vagy pont a sütés a lényege? Van esetleg valamilyen ötleted a salátára nagy létszámú társaságnak? A fetás változat tetszik, gondolom, ezt úgy is meg lehet csinálni, hogy felkockázom a hozzávalókat és összekeverem.. vagy nem? Előre is köszönöm, ha tudsz segíteni! Eszter

9:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Csak sima napraforgó olajjal is jó?

9:38 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Igen!

10:04 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal