vasárnap, április 26, 2015

Ricotta salata - Buono!


A ricotta salata, vagyis sós, érlelt ricotta kimondottan függőséget okoz. Tavaly nyáron, a szicíliai nyaralásunk alatt fedeztem fel magamnak igazán, utána körül is néztem itthon, de nemigen lehetett rendszeresen hozzájutni.

Ez az olasz sajt juhtejből készül, a hagyományos, ismertebb, krémes, semleges ricottával szemben azonban ez nem egy friss sajt, hiszen 90 napig érlelik.  Fehér, tömör, sós, karakteres, valahol a feta és a pecorino közé sorolnám be. Ételek tetejére lehet morzsolni, vagy zöldséghámozóval vékony forgácsokat hámozni. Zöldborsón, paradicsomon, sült padlizsánon, gombán, sült zöldségeken, salátákon, tésztákon (a klasszikus szicíliai padlizsános tészta, a Pasta alla Norma fontos kelléke).




Zsenge spárgán zseniális, de én édes hozzávalók (gyümölcsok, mazsola, aszalt gyümölcsök, dió, mandula) mellett is nagyon szeretem, sós kontrasztként. 

Remekül passzol mindenféle gyümölcsre, tavaly a Szicíliából hozott darabot szórtam nyáron (kakukkfüves) őszibarackra, nektarinra, sárgadinnyére, görögdinnyére, csodásan működik ezekkel. Nagyon jól átível az évszakokon, a sült édesburgonyától az újkrumpliig, hagymalekvártól a lédús dinnyékig és paradicsomokig mindenhez illik. Sokáig eláll, érdemes belőle mindig tartan a hűtőben egy darabot.



A jó hír pedig, hogy Giuseppe barátom apró, barátságos boltjába megérkezett az első szállítmány, és állítólag mindig fog tartani! Én ugyan egy jó nagy darabra le is csaptam, de ha siettek, talán még maradtJ

Szégyen, hogy még nem is ajánlottam itt nektek az ő kis kincseskamráját, amely Buono! névre hallgat, pedig én nála szerzek be számos alapanyagot. Giuseppéről már olvashattatok itt-ott, nálam is, őt szoktuk az “olajdílernek” nevezni, ő avatott be például az olívaszüret, és általában az olívaolajok rejtelmeibe. Az olasz olajok, balzsamecetek, tészták, sajtok, rizottórizsek, polenták, olajbogyók, tonhalak, kapribogyók, szardellák, paradicsomok, lisztek, pizzalapátok szakavatott ismerője, megszállottan kutatja a legjobb, és legjobb ár-értékű alapanyagokat, számos étteremnek (a legjobbaknak is) beszállítója. Hosszas tervezgetés és sok idő után pedig végre a nagyközönség számára is megnyílt a kis boltja a Teréz körúti bérház belső udvarán.



Érdemes ránézni a nyitvatartásra, mert az olyan olaszos, szintén érdemes a vásárlásra némi időt szánni, mert biztos, hogy az ember ottragad – konzultálni, kóstolni, beszélgetni (nem mellesleg, Giuseppe főzi a város egyik legjobb kávéját is), és most már a hűtőszekrény is mindig tele van jobbnál jobb áruval. Jófajta sonka, burrata (!), bivalymozzarella, taleggio, mascarpone, guanciale (tokaszalonna), francia vaj, nehezen távozik az ember üres kézzel. Olasz olajokon kívül az igazioliva.hu spanyol szortimentjét és a teljes Pödör olaj- és ecetsort is tartja. Pontosan tudja, kinek mit kell ajánlani, milyen ételhez, ízléshez milyen olaj/ecet/tészta illik, egyszóval nagyon jó kezekben van itt az ember.


Giuseppe jó barát, és nagyszerű ember, jószívvel ajánlom a boltját!


Teréz krt. 9.