szombat, január 02, 2016

Alaprecept: enchiladas (mexikói töltött palacsinta)


Nem mintha január elején óriási lenne az igény laktató, húsos ételekre. Az itt ajánlott enchiladas, vagyis mexikói töltött palacsinta két dolog miatt kap itt most mégis helyet: egyrészt az egyik legjobb módja a maradék sültek újrafelhasználásának, ha tehát netán maradt a szilveszteri malacból, akkor szerintem ez legyen a sorsa. Másrészt az egyik kedvenc alapreceptem, nálam nagyon gyakran készül, igazi alapdarab. Minimális munka, garantált siker. Előnyei: a paradicsomszószt még főzni sem kell, egyszerűen össze kell botmixerrel pürésíteni a natúr szószt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Továbbá töltelékként bármit fel lehet használni, bármilyen maradék sült, vagy főtt húst, akár a húslevesből megmaradt főtt csirkét is. Ha ilyen nincs kéznél, akkor darált húsból szoktam egy gyors tölteléket készíteni. Lehet vega változata is, még azt sem tartom rossz ötletnek, ha a maradék lencsefőzeléket töltjük a tortillákba. Egyébként a tortilla az egyetlen különlegesebb alapanyag, ami kell hozzá, de az már szerencsére azért könnyen beszerezhető, érdemes otthon tartani. Előre is össze lehet állítani, ami szintén nem egy utolsó szempont. Íme:



Enchiladas – mexikói töltött palacsinta
Hozzávalók (6 adag)

1 liter natúr paradicsomszósz
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál csípős paprikakrém, vagy Tabasco
6 db nagy átmérőjű tortilla lap
50 dkg maradék sült-, vagy főtt hús
2,5 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt


A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Először elkészítjük a nyers paradicsomszószt: hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Előkészítünk egy kb. 25x30cm-es tepsit, ebbe tesszük majd a betekert tortillákat. Az aljára kanalazzuk a paradicsomszósz egyharmadát. A maradék sült, vagy főtt húst darabokra tépkedjük, vagy aprítjuk. Egy-egy tortillát vékonyan, kenőtoll segítségével megkenünk egy kevés paradicsomszósszal, ez kissé felpuhítja, és könnyebben tekerhető, szaftosabb lesz. A közepébe helyezünk néhány evőkanálnyi sült húst, egy evőkanál tejfölt, majd palacsintaszerűen feltekerjük.A tepsibe fektetjük mind a hat, megtöltött tortillát. Leöntjük a maradék paradicsomszósszal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 30 percig sütjük, amíg a sajt elolvad, és megpirul. Zöldsalátával, esetleg avokádókrémmel tálaljuk.